Het kopen van een auto in het buitenland kan een aantrekkelijke optie zijn. Dit kan te maken hebben dat het model dat je zoekt goedkoper wordt aangeboden in het buitenland, of omdat het aanbod een stuk groter is. Als je echter van plan bent om de auto naar Nederland te laten importeren, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden, zoals de kosten die gepaard gaan met het importproces. In deze blog zullen we uitgebreid bespreken wat er allemaal bij komt kijken bij het kopen van een auto in het buitenland en het importeren ervan naar Nederland. Ook zullen we de verschillende kostenaspecten die je moet overwegen bespreken.

Voorbereiding en onderzoek

Voordat je besluit een auto in het buitenland te kopen, is het belangrijk om eerst wat grondig onderzoek te doen en op de hoogte te zijn van bepaalde Nederlandse regelgeving met betrekking tot het importeren van een auto, maar ook bijvoorbeeld de belastingen, keuringseisen en administratieve procedures. Dit kan je namelijk helpen om goede aankoop te doen van een auto die aan bepaalde eisen voldoet die je in Nederland weer nodig hebt. Ook kan het je helpen om onaangename verrassingen in de toekomst te voorkomen.

Aankoopprijs

Dan is het natuurlijk belangrijk dat je met een aantal punten rekening houdt bij het kopen van een auto. Zo is het handig om op de hoogte te zijn van de marktwaarde van de auto, zodat je de prijzen goed kunt vergelijken met bijvoorbeeld verschillende landen. Vergeet dan ook niet dat de prijs van de auto niet het enige is waar je op moet letten, ook de technische staat van de auto, de kilometerstand en eventuele garantie zijn belangrijke factoren om te overwegen. Het is dan ook aan te raden om goed te onderhandelen met de verkoper om de beste deal voor elkaar te krijgen. Let wel op dat het onderhandelen met het buitenland vaak lastiger is aangezien ze altijd in staat zijn om de auto duurder te verkopen als ze weten dat je uit Nederland komt. Dit heeft ermee te maken dat Nederland als een rijk land wordt beschouwd en er dus voor vele uit het buitenland geld te vangen valt.

Kosten van het Transport

Dan is het natuurlijk belangrijk om rekening te houden met extra kosten van bijvoorbeeld het transporteren van de auto vanuit het buitenland naar Nederland. De kosten zijn dan ook afhankelijk van de afstand en het land van herkomst. Ook kun je de auto op verschillende manieren laten importeren, zoals via wegtransport, per trein of per boot. Elk transportmiddel heeft zijn eigen kostenplaatje. Het is dan verstandig om offertes op te vragen en de beste optie te selecteren die past bij jouw behoeften en budget. Ook is het belangrijk om er rekening mee te houden dat niet alle transport opties bij elk land mogelijk zijn. Ook kun je nog kijken om een bedrijf hiervoor in te schakelen vanuit Nederland, dan kan het bedrijf namelijk al snel een kostenplaatje in kaart brengen en is het overleg over eventuele opties wat gemakkelijker.

Zelf je auto uit het buitenland halen

Wil je dit zelf doen? Dat kan, maar zal niet veel goedkoper zijn. Allereerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat iemand met je meerijdt. Je wilt natuurlijk niet dat je andere auto in het land achter blijft. Daarnaast komen er ook nog kosten bij kijken, zoals:

BPM: Belasting van personenauto’s. Je moet er zelf voor zorgen dat je BPM-aangifte klopt.

BTW: Omzetbelasting.

Kentekenplaat: Je betaalt zelf een nieuwe Nederlandse kentekenplaat.

RDW-keuring: De auto moet gekeurd worden door de RDW, dit kost rond de 100, –

Invoerrechten: Koop je een auto in een land buiten de Europese Unie, dan betaal je 10% over de aankoopwaarde en transportkosten.

Verzekering afsluiten

Nieuwe autoverzekering afsluiten? Dat kan! Kijk op het internet en vergelijk welke verzekering aan jouw wensen voldoet.