In de industrie branche is de kans groot dat je wel een keer van Trekslijpen hebt gehoord. Trekslijpen staat voor honen en het is een techniek die behoort tot de verspaning. Dit houdt in dat het eigenlijk een bewerkingsmethode is. Dit is een methode waarmee deeltjes van het basismateriaal verwijderd kunnen worden. Dit blijf je doen totdat er een product ontstaat met de juiste afmetingen. Trekslijpen is een slijpmethode en hierbij wordt altijd gebruik gemaakt van een slijpapparaat dat hiervoor geschikt is. Wil jij weten welke apparaat hiervoor wordt gebruikt? En hoe het nu allemaal werkt? In dit artikel vertellen we er meer over, zodat je er alles over te weten komt.

Een hoonruimer

Voor het honen wordt altijd gebruik gemaakt van een slijpapparaat en dit wordt ook wel een hoonruimer genoemd. Een hoonruimer is een speciaal slijpapparaat en is eigenlijk alleen bedoeld om te honen. Een hoonruimer bevat meerdere hoonstenen en dit zijn slijpstenen, dit aantal hoonstenen kan verschillen per hoonruimer. Het materiaal van de hoonstenen is vaak aangepast aan het materiaal dat bewerkt moet worden. Zo zijn er stenen die gemaakt zijn van diamant, maar zijn er ook hoonstenen gemaakt van kubisch boornitride. 

Hoe werkt het?

Het is natuurlijk wel handig om te weten hoe honen precies in zijn werk gaat. Het is een verspaningstechniek en het wordt gebruikt om ronde gaten ruimer te maken. De hoonstenen worden hiervoor in het gat geplaatst dat vergroot moet worden. Tijdens het honen worden de stenen tegen de wand van het gat gedrukt en dit gebeurt door middel van een mechanisch systeem. Dit zorgt er allemaal voor dat het gat een groter diameter krijgt en dit moet met precisie gebeuren.

Honen zorgt dus voor een hoge nauwkeurigheid op het gebied van maten en wordt door verschillende bedrijven toegepast. De rondheid en rechtheid van de gaten die worden geruimd is heel erg nauwkeurig. Zo is het een techniek die vaak gebruikt wordt voor de cilinders van verbrandingsmotoren. Door middel van deze techniek kunnen de cilinders van motoren zeer nauwkeurig op de juiste diameter worden gebracht. Voor het uitvoeren van deze verspaningstechniek, is het altijd van belang om een specialist in te schakelen.