Voor veel transportbedrijven is het dagelijkse kost: hoe zorgen we ervoor dat we onze ritten zo efficiënt mogelijk inplannen? Het optimaal inzetten van mensen en middelen heeft namelijk een directe invloed op de omzet die u maakt, dus bedrijven hebben er ontzettend veel baat bij om dit proces zo effectief mogelijk in te richten.

Een Transport Management Systeem, afgekort als TMS, kan hierbij perfecte ondersteuning bieden. In dit artikel kijken we samen naar wat het systeem eigenlijk precies inhoudt en belichten we de voordelen en functies.

Wat is een TMS?

Een Transport Management Systeem beheert de planning, uitvoeren en optimalisatie van de goederenbewegingen van een bedrijf. Het is doorgaans een logistiek platform waar gebruikers informatie kunnen inzien, om zodoende de planning zo uniform, efficiënt en centraal mogelijk in te kunnen richten.

Het systeem zorgt ervoor dat de transport van goederen duidelijk en overzichtelijk in beeld wordt gebracht. Zo weet men te allen tijde waar de vracht zich bevindt en kan dit continu bewaakt en, indien nodig, worden bijgestuurd. Transport Management-software kan op zichzelf staande software zijn, maar kan ook onderdeel uitmaken van een overkoepelend Enterprise Resource Planning (ERP)-systeem. Doorgaans is een TMS voornamelijk geschikt voor extern transport.

Wellicht interessant: “Software voor de logistieke sector

Voordelen en hindernissen

De inzet van een Transport Management Systeem brengt talloze voordelen met zich mee, zoals:

  • Een overzicht van de gehele supply chain.
  • Automatiseringen voor meer efficiëntie.
  • Kostenbesparingen waardoor u in staat bent de klant een beter prijsaanbod te doen.
  • Meer transparantie in het volledige logistieke proces.
  • Realtime tracking van de vracht, nationaal en internationaal.
  • Eenvoudigere naleving van de geldende regel- en wetgeving.

Niets in het leven komt met alleen maar voordelen. Dat is dus niet anders voor de implementatie en het gebruik van een TMS. Wij noemen dit echter niet graag nadelen, eerder hindernissen. Ze zijn namelijk eenvoudig te overkomen, zolang u ze maar op tijd overweegt en met een duidelijk plan van aanpak komt. De algemene hindernissen van een Transport Management Systeem zijn als volgt:

  • Aanschaffingskosten van de soft- en hardware.
  • Opbouwen van expertise in het gebruik van het systeem.
  • Afhankelijkheid van een leverancier.

Functionaliteiten

Als laatst willen we graag kijken naar de meest essentiële functies van een Transport Management Systeem:

Planning

Het TMS stelt gebruikers in staat om transporten nauwkeurig in te plannen. Hierin wordt rekening gehouden met de kosten, efficiëntie, verzendwijze en afstand. Hierdoor wordt iedere rit zo efficiënt mogelijk ingericht.

Uitvoering van transportopdrachten

De software biedt ook ondersteuning tijdens de daadwerkelijke transport. Zo bevat het opties voor het aanpassen van de lading, communicatietools met chauffeurs en expediteurs en een centrale opslagplaats voor vrachtbrieven.

Optimalisatie

Alle gegevens die rondgaan in het Transport Management Systeem, kunnen worden geëvalueerd dankzij slimme, analytische functies. Hierdoor kunt u uw prestaties bijhouden, die samengevat worden in de vorm van een rapport. Daarnaast heeft u ook de beschikking over verschillende dashboards, waarmee u in realtime de stand van zaken bijhoudt. Op deze manier worden uw logistieke processen continu verbeterd en geoptimaliseerd.